Wednesday, 22 August 2007

Fatsoenlijk afbeeldingen schalen

Viaviavia zag ik dit: Advanced photo resizing. Helemaal de bom!

Afbeeldingen zo schalen dat de minst belangrijke informatie wordt weggefilterd. Een afbeelding behoudt dus zijn waarde en onderwerp zonder dat deze onscherp of onduidelijk wordt. Dit moeten we op websites kunnen plaatsen, dat zou echt super zijn, maar hoe lang duurt het nog?

We zitten ook nog steeds op een goede werking van SVG te wachten.

Tuesday, 21 August 2007

FULL OUTER JOIN in MySQL < 5

In tegenstelling tot databases kent MySQL voor versie 5 geen FULL OUTER JOIN's. Lekker belangrijk zal je zeggen, totdat je het nodig hebt. Daarom zijn er mensen die oplossingen daarvoor verzinnen. Een UNION. Wat?!!
Tja, een trage UNION gebruiken om een MySQL gebrek op te lossen. Daar gaat je snelheidswinst!

MySQL maakt bij mij nog steeds geen vrienden .

Frameworks

Er is meer dan één definitie van een framework. In meer of mindere mate nemen we aan dat een framework een verzameling klassen en objecten is dat een bepaald probleem helpt op te lossen. Een implementatie en verzameling van design patterns dat vele malen hergebruikt kan worden.

Elk webgeörienteerd software ontwikkelingsbedrijf is wel bezig met een CMS of Framework te ontwikkelen dat aansluit bij de problematiek van hun klanten. Mocht je één van die gasten zijn die zijn vingers daaraan vuil moet maken, kijk dan eens naar Evolving Frameworks.

Thursday, 16 August 2007

E-mailadres valideren

Via een goede vriend werd ik geattendeerd op een leuk stukje e-mailvalidatiecode. Namelijk eentje die precies volgens de juiste RFC het e-mailadres ontleed. Cal Henderson is de auteur van de code en tevens progger van Flickr.com, die zou dus wel moeten weten hoe het moet.

Als je dus ooit een e-mailadres dikker wil checken dan alleen op apenstaart, punt en top-level-domein dan moet je deze gebruiken.

Monday, 13 August 2007

iDeal rommelt door

Naar aanleiding van een fraudebericht op nu.nl het volgende:

De betalingsdienst iDeal verzorgt een goedkoop betaalalternatief voor creditcard-betalingen, gewoon door met je eigen pas bij je eigen bank te betalen. Ze bieden echter twee verschillende implementaties aan. De eerste is een gratis variant die een onbevestigde betaling verzorgt, bij de anderen varianten kunnen de betalingen onderwater door de webapplicatie worden gecontroleerd.

In het eerste geval moet een webwinkelier dus voor elke betaling inloggen in zijn zogenaamde dash-board en de betaling nakijken alvorens goed te keuren. Er kan dus geen betalingsbevestiging naar de klant worden gestuurd of automatische processen aan het resultaat van de betaling worden gekoppeld. Onduidelijk voor de klant, werkintensief voor de ondernemen, maar gratis.

De andere variant kosten duidelijk meer geld, maar dan is de betaling wel te controleren en hoeft de webwinkelier geen extra werk te doen. De veiligheid van betaling en handelen wordt hierdoor vergroot. Bij een fraudegevoelig medium als internet is dit dus de minimale gewenste werking.

Implementeer daarom nooit de goedkoopste variant, dit leidt tot onduidelijkheid en gaat daardoor op langere termijn wel geld en energie kosten. Mijn vraag aan iDeal is dan ook: willen jullie aub het goedkope abonnement stopzetten, of een onderwater controle op de betaling mogelijk maken?