Monday 13 August 2007

iDeal rommelt door

Naar aanleiding van een fraudebericht op nu.nl het volgende:

De betalingsdienst iDeal verzorgt een goedkoop betaalalternatief voor creditcard-betalingen, gewoon door met je eigen pas bij je eigen bank te betalen. Ze bieden echter twee verschillende implementaties aan. De eerste is een gratis variant die een onbevestigde betaling verzorgt, bij de anderen varianten kunnen de betalingen onderwater door de webapplicatie worden gecontroleerd.

In het eerste geval moet een webwinkelier dus voor elke betaling inloggen in zijn zogenaamde dash-board en de betaling nakijken alvorens goed te keuren. Er kan dus geen betalingsbevestiging naar de klant worden gestuurd of automatische processen aan het resultaat van de betaling worden gekoppeld. Onduidelijk voor de klant, werkintensief voor de ondernemen, maar gratis.

De andere variant kosten duidelijk meer geld, maar dan is de betaling wel te controleren en hoeft de webwinkelier geen extra werk te doen. De veiligheid van betaling en handelen wordt hierdoor vergroot. Bij een fraudegevoelig medium als internet is dit dus de minimale gewenste werking.

Implementeer daarom nooit de goedkoopste variant, dit leidt tot onduidelijkheid en gaat daardoor op langere termijn wel geld en energie kosten. Mijn vraag aan iDeal is dan ook: willen jullie aub het goedkope abonnement stopzetten, of een onderwater controle op de betaling mogelijk maken?

No comments: