Thursday 10 January 2008

Betaalde e-mail

Betaalde e-mail is misschien een leuk idee om spam te bestrijden, maar dat kan nooit gaan werken. E-mail is nooit een vervanger geweest van een brief, van een echte brief, met liefde over vier kantjes uitgespreid, nee, e-mail is altijd een snel medium geweest, een paar regels, en een druk op de verzendknop. De luiheid die we hebben leren kennen bij het schrijven van e-mail zit nu zo ingebakken dat mensen geen geld over hebben om ervoor te betalen.

Het probleem van spam zit namelijk ook niet bij de verzender. Natuurlijk verzend de verzender de ongewenste bulk e-mail, maar dat hij (hij kan natuurlijk ook een zij zijn, maar voor het gemak hebben we er een man van gemaakt) doen door een gat in het ontwerp. E-mail is een idealistisch protocol dat goed werkt in een wereld met alleen maar 'de goeien' en zonder 'de slechten'. Alleen door het toepassen van filters is het mogelijk om ongewenste e-mail buiten de deur te houden. Helaas met als gevolg dat er zo nu en dan ook een gewenst mailtje in de prullenbak verdwijnt.

Kortom, een aardig idee, maar kansloos. De fout zit in het mail-protocol zelf. Alleen het neerzetten van een nieuw protocol gaat helpen het spam-probleem om te lossen.

No comments: